Adakah Boleh Berpuasa 6 Syawal Secara Berselang-seli Selama Dalam Bulan Syawal

Kita baru sahaja selesai menunaikan puasa fardhu Ramadhan pada bulan lepas dalam keadaan penuh cabaran dan ujian terutamanya apabila berceri...Kita baru sahaja selesai menunaikan puasa fardhu Ramadhan pada bulan lepas dalam keadaan penuh cabaran dan ujian terutamanya apabila bercerita mengenai isu wabak penyakit yang melanda negara kita sekarang iaitu wabak pandemik Covid-19. 

Walaubagaimanapun, ia bukanlah penghalang bagi kita untuk terus melaksanakan ibadah dibulan Ramadhan walaupun terdapat sedikit perbezaan terutamanya dalam pelaksanaan mengikut norma baru disebabkan pandemik ini. Salah satunya adalah pelaksaan solat tarawih di masjid-masjid agak sedikit berbeza daripada tahun-tahun sebelumnya dimana kita perlu mengikut Standard Operating Prcedure (SOP) yang telah ditetapkan.

Kini kita telah masuk bulan Syawal dimana dalam bulan Syawal ini terdapat satu amalan sunat yang digalakkan untuk kita melaksanakannya. Amalan yang dimaksudkan adalah puasa sunat 6 hari dibulan Syawal.

Terdapat persoalan mengenai pelaksanaan puasa 6 hari dibulan Syawal ini. Persoalannya berbunyi seperti ini:

"ADAKAH BOLEH BERPUASA 6 SYAWAL BERSELANG-SELI SELAMA DALAM BULAN SYAWAL?"


Untuk menjawab persoalan ini, apakata kita dengar pencerahan daripada  Ustaz Don Daniyal dalam video ini.

 

Semoga apa yang kita dengar melalui perkongsian ini dapat memberi manfaat kepada kita semua dan dapat kita amal serta sampaikan kepada saudara-saudara kita yang lain.

Sekian, Terima Kasih. Assalamualaikum wbt.


Related

Islam 9082694193654120832

Post a Comment

Terima Kasih

emo-but-icon

Trending

Recent Posts Widget

Hot in week

item